• click & collect
  • accurate voorraad
  • lokaal & duurzaam

 

Laat haken of breien geen geheimen voor je hebben. Welke materialen gebruik je? Welke technieken zijn er? Ben je op zoek naar hoe een steek heet of weet je graag hoe je je lievelingstrui het best wast? Het antwoord vind je hier...

 

Wat is haken?

 

Haken is een handwerktechniek waarbij je met hulp van een haaknaald en garen op een eenvoudige of ingewikkelde manier lussen tot steken maakt.  Er zijn verschillende steken. Door herhaling van steken vormt zich een patroon.

Er zijn verschillende haakmethodes waarvan filethaken, tunisch haken of amigurumi haken de bekendste zijn.

 

Met welke naalddikte werk je? 

 

De geschikte naalddikte voor een draad staat aangegeven op de wikkel.

Toch is het zo dat je mag afwijken van de aangegeven naalddikte. Het project dat je wil maken bepaalt mee de naalddikte.

1. Het project

Bijvoorbeeld: sokken moeten eerder strak zitten. Het gebeurt vaak dat sokken gebreid worden met 2mm naalden  in plaats van de aanbevolen 2,5 mm.

Een sjaal mag eerder soepel vallen, dan kan je makkelijk kiezen voor een halve naalddikte groter. Dan gebruik je naald 4,5 mm in plaats van 4 mm.

2. De techniek

Welke techniek je gebruikt, bepaalt mee de naalddikte. 

Bijvoorbeeld voor een ajourproject, wat los gebreid wordt, gebruik je een grotere naalddikte. Maar fairisle wordt strak gebreid, dan gebruik je een kleinere naalddikte. 

 

Dit geldt natuurlijk ook voor haken. 

Haak je een sjaal gebruik dan een grotere naald om een soepel resultaat te verkrijgen. Maar haak je een pannenlap hou het dan wat strakker, dan wint de pannenlap aan stevigheid.

 

Tunisch haken is een haaktechniek die strakker uitvalt dan het gewone haken. Daarom dat de maat van een tunische haaknaald steeds 2 mm groter is dan de dikte van de gebruikte draad.

 

3. Je hand van breien of haken...

Dat hoor je wel eens vaker zeggen. Welke hand van breien heb je?

Ben je een losse breier/haker, gebruik dan een kleinere naalddikte dan valt het werk mooi. En ben je een strakke breier/haker gebruik dan een grotere naalddikte. Zo vermijd je dat het werk "een plank" wordt!