• click & collect
  • accurate voorraad
  • lokaal & duurzaam

Haak of brei een tochtrol.

Gepubliceerd op 29 september 2022 om 09:30

Wist je dat Nederlanders goed zijn in het besparen van energie? De voorbije 10 jaar daalde het energieverbruik in Nederland met 20%. 

Daar mogen we met z'n allen  trots op zijn. Maar nu het bedrag op onze factuur alsnog de hoogte in gaat, is het misschien tijd om een volgende stap te zetten...

Minder energie verbruiken, maar tegelijkertijd ook je gewoonten en je gedrag zo aanpassen dat wanneer energie opnieuw betaalbaar is, jij gewoon verder kan met een nieuwe levensstijl, een laag energieverbruik en dus een laag factuurbedrag! 

Om te verduurzamen is het dus HET moment! 

Alvorens je  start met verduurzamen is het belangrijk om je gewoonten op het vlak van energieverbruik te meten.

Als je een overzicht van je gewoonten hebt, kan je makkelijker de juiste keuzes maken om je gedrag aan te passen. 

Daarna kan je dan de  voorwerpen en kledingstukken haken of breien die nodig zijn om een lager energieverbruik tot stand te brengen en in stand te houden. 

1. Breng je gedrag in kaart.

In de herfst van 2019 schreef ik 2 weken lang op hoeveel water, gas en elektriciteit ik thuis verbruikte. Waarom? Ik wilde toen weten hoe het zuiniger kon. 

Elke dag schreef ik op hoelang ik douchte ( niet enkel belangrijk om waterverbruik te meten, maar ook belangrijk om te weten hoelang het licht brandde in de badkamer), hoeveel lampen er brandden in de kamer en hoelang de televisie aanstond, hoeveel wasjes er gedraaid werden per week, hoeveel de oven gebruikt werd,... kortom de hele energiehuishouding bracht ik in kaart.

 

2. Tijd om keuzes te maken

En als dat overzicht voor me lag, dan was dat wel erg schrikken. Dit kon beter! 

Meteen nam ik 3 beslissingen opdat mijn energieverbruik zou minderen.

a) Mijn telefoon ging enkel aan de lader als die minder dan 10% batterij had.  Waarom? Ik was zo iemand die elke keer wanneer de batterij geen volle 100% aangaf, haar telefoon aan de lader legde. 

Dus zag ik 3 keer op een dag 80% staan, dan ging de telefoon 3 keer aan de lader.

b) Ga naar buiten: Op maandag en dinsdag werk ik van huis uit. ( Wel lekker, hoor) Maar in plaats van te netflixen bij het handwerken om te pauzeren, koos ik ervoor om een wandeling te maken ( zonder handwerk). Dit is gratis en gezond. 

Want als je uit huis bent, verbruik je geen gas, water of elektriciteit.

Aangezien ik een wandeling maak van ongeveer 6 km, bespaarde ik ongeveer 2u en 30 min verbruik per week.

De bovenstaande beslissingen waren eigen gemaakte keuzes en daar hadden mijn huisgenoten geen last van, maar de laatste beslissing was wel eentje die iedereen zou merken...

c) De thermostaat een graadje lager. Gewoon van 20 graden naar 19 graden. Dat levert een besparing van ongeveer 120 euro per jaar op. 

 

3. Volhouden

Zoals hierboven staat, de eerste 2 beslissingen waren eigen keuzes. Daar hinderde ik niemand mee. 

Je telefoon pas aan de lader leggen als het echt moet, is helemaal niet moeilijk. Nu pas ik het ook toe voor de laptop. 

Naar buiten gaan op je vrije dagen is al iets lastiger. Ook ik moest dit inbouwen in mijn schema en het weer werkte ook niet altijd mee. Maar 1 wandeling per week blijft mijn absolute minimum.

Ook de laatste beslissing is even wennen en aanpassen. (Er was stiekem altijd wel iemand die de thermostaat hoger zette.) Pas toen ik mijn huisgenoten van een gehaakte deken had voorzien, vielen de bezwaren voor die lagere temperatuur weg.

 

Maar het allereerste wat ik deed, toen ik besliste om de thermostaat een graad lager te zetten, was het haken van een tochtrol.

Onder de kieren van deuren gaat veel energie verloren naar een andere kamer of zelfs gewoon naar buiten.  Een tochtrol is de oplossing !

Een hele mooie tochtrol uit de winkel (  van een tuincentrum of zeeman) ligt er nu niet. 

De  tochtrol is gehaakt van resten garen. 

Patroon tochtrol


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Carla Meysembourg
6 maanden geleden

Dat zijn hele goede tips, dank je wel. Zal ook proberen er n paar om te zetten. Fijne dag verder.